, ,

učesnici i učesnice zajedničke upshift radionice

Završena je zajednička UPSHIFT radionica za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

I konačno, nakon tri dana intenzivnog rada na zajedničkoj UPSHIFT radionici, stigao je i dan prezentacija rješenja i proglašenja timova koji su dobili grant. Ovog puta smo se družili s nevjerovatno energičnim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su pokazali veliku motivaciju da mijenjaju svoje lokalne zajednice nabolje. Tokom UPSHIFT radionice kreirano je 20 fantastičnih projekata, od kojih je bilo jako teško izdvojiti najbolje, tako da je dan prezentacija bio veoma neizvjestan.

Kojih pet timova iz Bosne i Hercegovine je osvojilo nagradne grantove u ukupnom iznosu od 15.000 KM?

Na zajedničkoj UPSHIFT radionici za mlade uzrasta od 16 godina do 24 godine učestvovalo je deset timova iz Banje Luke, Prnjavora, Sarajeva, Mostara, Milića, Jajca, Bugojna, Ključa, Tuzle i Viteza. Pored njih, imali smo još deset timova iz Srbije. Fascinirani njihovom kreativnom i pokretačkom energijom, mentorice i mentori, ali i mi iz cijelog UPSHIFT tima radovali smo se svakom danu druženja. Posmatrali smo kako od prvobitnog problema s kojim su se prijavili timovi stvaraju inovacije i rješenja kojima će da promijene svoje lokalne zajednice.

Žiri u sastavu: Samra Džumhur (programme assistent, UNICEF), Samela Alagić (pedagog/psiholog), Amir Husanović (izvršni direktor, NARKO-Ne), Željko Mandić (novinar, Nova BH), Muris Halilović (grafički dizajner, Laboratorium), Nikolas Rimac (dobitnik nagrade za mirovni aktivizam „Max van der Stoel”), Kristina Erak (operations managers, Bit Alliance), imao je najteži zadatak, da nakon preslušanih prezentacija svih 20 timova i njihovih pitanja odabere deset imova koji će dobiti grant za realizaciju rješenja.

Prije proglašenja nagrađenih timova prisutnima se obratila predstavnica UNICEF-a za BiH, dr Rownak Khan, koja je izjavila: „Pružanje mogućnosti mladim ljudima da steknu vještine 21. vijeka, da budu aktivni i produktivni članovi društva integrirano je u stratešku viziju UNICEF-a. Zahvaljujući velikodušnom doprinosu DP World-a, UNICEF će raditi na razvoju višestrukih mogućnosti za izgradnju vještina kroz formalno i neformalno obrazovanje, razvijajući i implementirajući efikasnu koordinaciju i partnerstvo između vlada, donatora, civilnog društva i privatnog sektora. Skup intervencija koje provodimo za mlade ima cilj da ih pripremi za prelazak sa obrazovanja na tržište rada, fokusirajući se na oblasti koje su relevantne i za DP World, kao što su ICT inovacije, rodna ravnopravnost i povezivanje mladih sa tržištem rada, kroz stažiranje i mentorstvo – takođe uz potencijalno angažovanje zaposlenih i partnera u DP World-u.”

Posebna čast bila je ugostiti predstavnice DP World-a Mahu AlQattan i Aylu Bajwa, koje su izdvojile svoje vrijeme i razgovarale o aktuelnim problemima s kojima se mladi u ove dvije zemlje susreću, o tome koji su neki od njihovih ključnih prioriteta, te kako vide inicijative usmjerene na izgradnju njihovih vještina, kao što je UPSHIFT.

„Naša ambicija je stvoriti pozitivne promjene u zajednicama koje imaju stvarni uticaj na svakodnevni život ljudi. Ova inicijativa je suštinski element izgradnje kapaciteta država, pomoći će da se obezbijedi pristup kvalitetnom obrazovanju i osnažiti mlade kroz vještine koje su im potrebne za budućnost. DP World i UNICEF dijele stav da kroz saradnju možemo pomoći da se promijeni život mladih u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Osjećamo se privilegovanim što smo uključeni i bila nam je čast lično upoznati ove brižne i inspirativne mlade ljude”, rekla je Maha AlQattan.

Skoro sve učesnice i svi učesnici zajedničke UPSHIFT radionice željeli su podijeliti svoje iskustvo i oduševljenje UPSHIFT radionicom, te smatraju da su stekli mnogo vještina koje će im koristiti u ostatku njihovog školovanja i života.

A sada onaj dio koji su svi najviše iščekivali, timovi čije su ideje nagrađene sa grant sredstvima od po 3.000 KM su:

  • Tim BANJALUČANKE, koji čine Anja Banjac, Anabela Zrnić i Marija Milanković iz Banje Luke, a koji se bavi temom „Kako bismo mogli prevenirati anksioznost i depresiju kod mladih od 15 do 20 godina?”, s mentorom Amarom Velagićem,
  • Tim DEA FLORES, koji čine Nađa Nezirević, Rania Zukanović, Senida Beglerović, Lamia Čolaković i Naida Hasić iz Srednje medicinske škole iz Mostara, a koji se bavi temom „Kako bismo mogli poboljšati nastavni proces kroz promociju prirodnih antibakterijskih sredstava?”, s mentorom Đorđem Dujkovićem,
  • Tim NETA, u sastavu Nura Suljović, Amina Spahović, Tarik-Alan Tatarević i Emir Šabanović iz Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva, a koji se bave temom „Kako bismo mogli uvesti kompostiranje u školama sa kuhinjom?”, s mentoricom Slađanom Nešković,
  • Tim TZO PT.2, u sastavu Olja Babić, Nevena Mirović, Anđela Milošević i Taša Stanković iz SŠC „Milutin Milanković“ iz Milića, a koji se bavi problemom „Kako bismo dali doprinos povećanju konkurentnosti mladih iz Milića na tržištu rada?”, s mentoricom Tanjom Šnjegotom, i
  • Tim DEMINUTIV, u sastavu Nemanja Danojević, Maja Kitić, Katarina Ćelić i Marko Marčeta iz Prnjavora, a koji se bavi temom „Kako bismo mlade sa invaliditetom i psihofizičkim smetnjama u razvoju mogli uključiti u kulturni život zajednice Prnjavor?”, s mentoricom Iman Maslić.


Timovima koji su osvojili grantove predstoji period intenzivnog rada, a timovi koji nisu dobili grant svakako mogu (a mi se nadamo i da hoće) implementirati svoje ideje u lokalnim zajednicama.

Naša podrška ostaje na raspolaganju i ovim ekipama:

  • Tim KLJUČKI BOROVI, čiji su članovi Adis Zukanović, Lamija Muslimović, Amina Bećirević, Džana Hadžić i Amanda Medanović iz JU MSŠ „Profesor Omer Filipović” iz Ključa, s temom „Kako bismo mogli motivisati srednjoškolce Ključa da se brinu o zaštiti životne sredine?”, s mentorom Tarikom Rizvićem,
  • Tim INNOVATION WEREHOUSE, koji čine Hana Turudić, Emra Vrebac, Hana Vunić, Elma Gromila i Emina Hodžić iz Jajca, s temom „Kako bismo mogli postići pravilno primjenjivanje kodeksa oblačenja u školama?”, s mentoricom Azrom Keljalić,
  • Tim GAME CHANGERS, u sastavu Sajra Bešo, Ivana Bralo, Haris Sadibašić, Sabaheta Fufulović i Emin Šehdan iz Mješovite srednje škole „Vitez“, s temom „Kako bismo mogli unaprijediti obrazovanje romske djece/mladih u Vitezu?”, s mentoricom Aidom Šušnjar,
  • Tim PHOTOMATH, koji čine Sandi Gazić, Denis Sijamija, Dženan Isak i Nedim Mujagić iz Srednje tehničke škole iz Bugojna, s temom „Kako bismo podigli svijest među ženama u Bugojnu i spriječili nasilje nad njima?”, s mentorom Anelom Hodžić,
  • Tim GMS, koji čine Lana Begić, Lejla Junuzović i Faruk Zahirović iz Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle, s temom „Kako bismo mogli podići svijest o poteškoćama sa kojima se susreću gluhonijeme i slijepe osobe?” s mentoricom Tanjom Živković.


Zahvaljujemo se svim učesnicima/-ama, mentorima/-cama i članovima/-icama žirija na strpljenju, uloženom trudu i radu da ovaj zajednički UPSHIFT prođe savršeno. Hvala našim gostima koji su uljepšali završnu manifestaciju UPSHIFT radionice i, naravno, veliko hvala našem donatoru, DP World-u, te našim dugogodišnjim partnerima u UNICEF-u BiH za svu njihovu podršku bez koje UPSHIFT u BiH ne bi bio moguć.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, a uz finansijsku podršku DP World-a.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na veb-sajtu UPSHIFT-a, te na stranicama:
Fejsbuk: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina
Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI