Šta je UPSHIFT?

UPSHIFT je inovativni program kreiran u sklopu UNICEF-ovog Ureda za inovacije koji kombinira vodeće pristupe za razvoj, društvenu inovaciju i poduzetništvo kako bi se osnažili omladina i adolescenti da postanu društveni inovatori i poduzetnici.

Kroz kombinaciju radionica društvene inovacije, mentorstva, inkubacije te finansijski podsticaj, UPSHIFT ima za cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

Postoje dva glavna pristupa UPSHIFT-u koji se mogu nadograditi jedan na drugi. Jedan je fokusiran na razvoj vještina; drugi na društveno poduzetništvo.

Oba su izgrađena na metodologiji HCD (Human-Centered Design) i osmišljeni su da angažiraju marginalizirane mlade ljude kao ko-kreatore rješenja, a ne samo kao korisnike.

Oba mogu biti fokusirana na specifične probleme (npr.: adaptacije klimatskim promjenama, rješenja za vodu i sanitacije,…) ili mogu biti u potpunosti usmjerena na mlade te odabir problema koji najviše utiču na njih i njihove zajednice.

Od 2019.godine i Bosna i Hercegovina postaje jedna od zemalja koja implementira ovaj program i to u sklopu projekta Dijalog za budućnost koji je realiziran od strane organizacija UNESCO, UNICEF i UNDP. Partner na projektu je udruženje Laboratorium, Tuzla.

UPSHIFT za mene!

UPSHIFT je super prilika za sve one koji primjećuju probleme u svojoj lokalnoj zajednici i žele djelovati, ali nisu baš sigurni kako. UPSHIFT pruža priliku da steknete potrebne vještine za to.

UPSHIFT omogućava mladima od 13 do 19 godina da prođu kroz tri dana radionice te razviju i implementiraju rješenje za prepoznati problem u svojim zajednicama. Na UPSHIFT-u tim mentora će pružiti podršku učesnicima, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine.

Svaki UPSHIFT u Bosni i Hercegovini biti će usmjeren na jednu regiju kako bismo se na pravi način posvetili mladima i adolescentima širom naše zemlje.

Zvuči zanimljivo? Voljeli biste se prijaviti? Vaš zadatak je da uočite problem, okupite tim koji broji između tri i pet članova i prijavite se! Aplikacioni formular za UPSHIFT radionicu biti će objavljen na našem sajtu, a detaljnije informacije o pravilima učestvovanja možete pronaći na ovoj stranici.

Faza 1 – Promocija

U ovoj fazi otvorene su prijave za UPSHIFT. Kako bi informacije o UPSHIFT radionici bile dostupne svima, zadatak nam je posjetiti škole, fakultete, omladinske centre… Jako nam je bitno da se uključe svi, a posebice želimo ohrabriti sve one koji ne dobijaju često šansu da se prijave. Učešće na UPSHIFT-u vam pomaže da naučite kako da stvari u svojoj zajednici mijenjate najbolje!

Faza 2 – Selekcija

Faza selekcije započinje nakon isteka roka za prijave i podrazumijeva odabir 10 timova koji imaju najveći potencijal za rješavanje problema u zajednicama iz kojih potiču. Tih 10 timova biti će pozvani da nam se pridruže na trodnevnoj UPSHIFT radionici. Naravno, kako bismo timove što bolje pripremili za UPSHIFT, svaki tim će proći kroz intervju na kojem će upoznati ekipu koja stoji iza UPSHIFT BiH. U ovoj fazi timovi će dobiti potrebno znanje o tome kako da analiziraju problem koji žele rješavati.

Faza 3 – Radionica

Vaš tim je odabran? Odlično, dobrodošli na UPSHIFT vikend! Dođite odmorni i motivisani, jer vas čekaju tri dana intenzivnog rada sa mentorima koji će vam pomoći u procesu analize problema. Pauze ćemo koristiti za druženje, igre i zabavu, i zajedno se pripremati za predstavljanje dobijenih rješenja pred žirijem. Pet timova koji pokažu najbolje razumijevanje konkretnog problema i predstave najinteresantnija rješenja će dobiti grant u iznosu 3 000 KM, kako bi mogli da razviju svoju ideju.

I ovdje ne završavamo druženje! Pet odabranih timova koji su dobili grant će u naredna tri mjeseca imati podršku UPSHIFT BiH tima i mentora kako bi na najbolji način sproveli svoje ideje u djelo. Na taj način, uz mnogo rada, druženja i pozitivne energije, želimo da vam pružimo priliku da sami napravite promjenu i učestvujete u kreiranju vaše budućnosti.