Sve što trebate da znate o UPSHIFT radionici

Prepoznajete problem u vašoj zajednici? Poznajete nekoga ko se sa tim problemom suočava? Smatrate da imate ideju kako biste ga riješili, no treba vam podrška u tome? UPSHIFT BiH je tu za vas da vam pomogne pri tome! Uz UPSHIFT ćete naučiti mnogo više o tome kako da aktivno učestvujete u unaprijeđenju vaše zajednice!

Pitate se kako?

UPSHIFT predstavlja trodnevnu radionicu za adolescente (13 – 19 godina) na kojoj uz super mentore učite o tome kako da nađete najbolje rješenje za dati problem. UPSHIFT BiH je podržan od strane UNICEF Bosna i Hercegovina, a održava se u sklopu projekta Dijalog za budućnost kojeg zajedno realiziraju organizacije UNDP, UNICEF i UNESCO.

Uz vašu kreativnost, energičnost, trud i rad, te podršku mentora možete postići mnogo toga i zasigurno riješiti dosta izazova s kojima se vaša zajednica suočava.

Cilj UPSHIFT-a jeste da vam pomogne da naučite kako da sami prepoznate i rješavate probleme u svom okruženju i time unaprijedite svoju zajednicu. Kroz ovu radionicu povezati ćete se i s drugim mladim ljudima, mentorima, kao i organizatorima UPSHIFT-a koji će vam pružiti potrebno znanje za realizaciju vaše ideje.

Kada i gdje se održava UPSHIFT?

U 2020. godini planiramo nekoliko UPSHIFT radionica usmjerenih na pojedine regije Bosne i Hercegovine. Usmjerenjem na svaku regiju možemo na pravi način posvetiti se većem broju mladih te tako pružiti svima jednaku priliku da učestvuju i naprave željenu promjenu.

Prva UPSHIFT radionica već je zakazana i održati će se 27.- 29.marta 2020.godine u Hotelu Bjelašnica, na Bjelašnici, a prijave otvaramo 17.februara, so STAY TUNED 😉

Kako to izgleda jedna UPSHIFT radionica?

Prije svega, to je jedan nezaboravan vikend na kojem ćemo svi skupa raditi, smijati se, družiti, stvarati i rješavati izazove s kojima se susrećete. Na radionici vas očekuju cool mentori koji su tu uz vas da vam pomognu kroz sva pitanja.

Kako da se prijavim?

Vaš zadatak je prije svega da uočite neki problem (ili više njih), okupite tim od 3-5 članova i prijavite se! Aplikacioni formular za UPSHIFT radionicu, kao i detaljne informacije pravilima učešća možete pronaći ovdje i ovdje. Za sve nedoumice oko prijave možete nas kontaktirati mailom na upshift.bih@gmail.com ili putem Facebooka i Instagrama.

Postoji nekoliko faza UPSHIFT-a a radionica je tek posljednja.

Faza 1 – Promocija

Prvi UPSHIFT vikend je usmjeren na mlade s područja: Tuzle, Lukavca, Živinica, Kladnja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Travnika, Jajca, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Goražda.

Kako bi vam pružili što više informacija o UPSHIFT radionici posjetiti ćemo škole i omladinske centre na ovim lokacijama. Cilj nam je da se uključe svi i da niko ne bude ostavljen po strani. Zbog toga posebno ohabrujemo sve one koji ne dobijaju često šansu da se prijave, da nam se pridruže da mijenjamo stvari na bolje.

Sredinom februara ćemo objaviti raspored posjeta ovim centrima na našoj web i Facebook stranici, tako da pratite nas 😉

Prijava će biti otvorena od 17.februara – 15.marta 2020.godine.

Faza 2 – Selekcija

Nakon završetka roka za prijave (15.mart) odabrati ćemo 10 timova koji imaju najveći potencijal za rješavanje problema u svojim zajednicama i pozvati ih da nam se pridruže na trodnevnoj UPSHIFT radionici. Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojim će se obaviti intervjui. Konačan spisak odabranih timova biće objavljen na našoj web-stranici i društvenim mrežama, 20.marta.

Faza 3 – Radionica

Spremite se za super vikend i druženje na UPSHIFT-u, 27.-29.marta 2020.godine u Hotelu Bjelašnica, na Bjelašnici. Dođite odmorni i motivisani jer vas čekaju tri dana intenzivnog rada sa mentorima, koji će vam pomoći u procesu analize problema i kreiranja rješenja. Pauze ćemo koristiti za druženje, igre i zabavu, i zajedno se pripremati za predstavljanje dobijenih rješenja pred žirijem. Pet timova koji pokažu najbolje razumijevanje konkretnog problema i predstave najbolja rješenja, dobiti će grant u iznosu od 3 000KM, kako bi mogli razviti svoju ideju.

I tu nije kraj našeg druženja! Odabranih 5 timova će naredna tri mjeseca uz podršku organizatora i mentora iskoristiti za realizaciju svojih rješenja. Na taj način, uz mnogo truda i rada, ali i druženja i pozitivne energije, želimo da vam pružimo priliku da sami napravite promjenu i učestvujete u kreiranje vaše budućnosti.

Zato, prijavite se na prvi UPSHIFT BiH vikend! Čekamo na vas 🙂

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI