Ko smo mi

UPSHIFT je inovativni program za adolescente nastao u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije koji osnažuje mlade da postanu aktivni društveni inovatori i preduzetnici. Naša web-stranica je: https://upshift.ba.

Program vodi Humanitarna organizacija “Genesis Project” Banja Luka, a kao implementacijski partner UNICEF-u u Bosni i Hercegovini.

Možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: upshift.bih@gmail.com.

Koje lične podatke prikupljamo i zašto ih prikupljamo

U principu, vi možete pregledati web stranicu upshift.ba, a da nam ne kažete ko ste niti da nam otkrijete svoje lične podatke.

Kroz standardne server log fajlove i plugine prikupljaju se informacije o vašem računaru (IP adresa, vrsta uređaja, vrsta preglednika), informacije o korištenju naše web stranice (sadržaj koji ste pogledali, vrijeme koje ste potrošili na našoj web stranici, na što ste kliknuli).

Ukoliko ste pristupili završnom kvizu Kursa finansijske pismenosti na web stranici upshift.ba web stranicu prikupljaju se podaci (ime i prezime) kroz web formu (kreiranu kroz Forminator plugin) a radi generiranja certifikata o uspješno završenom kursu. Kada korisnik podnese formu, podaci o imeni i prezimenu se čuvaju bazi podataka 0 dana. Forminator po defaultu bilježi IP adresu za svako podnošenje obrasca.

Kroz H5P plugin se mogu obrađivati i čuvati podaci o vašim računalnim interakcijama koristeći xAPI. Za više informacija o načinu praćenja i korištenja vaših podataka od strane H5P plugina molimo vas da pogledate sljedeći link: https://h5p.org/tracking-the-usage-of-h5p.

WordPress CMS podrazumijevano ne prikuplja nikakve lične podatke o posjetiocima, već samo od registrovanih korisnika prikuplja podatke prikazane na ekranu korisničkog profila.

Kolačići i analitika

Ako ste uređivač web stranice i posjetite našu stranicu za prijavu, mi ćemo postaviti privremeni kolačić kako bismo utvrdili da li vaš preglednik prihvaća kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i odbacuje se kada zatvorite svoj preglednik. Kada se prijavite, također ćemo postaviti nekoliko kolačića za spremanje vaših podataka za prijavu i izbora prikaza na ekranu. Kolačići za prijavu traju dva dana, a kolačići opcija ekrana traju godinu dana. Ako odaberete “Zapamti me”, vaša prijava će trajati dvije sedmice. Ako se odjavite sa svog naloga, kolačići za prijavu će biti uklonjeni. Ako uređujete ili objavite članak, dodatni kolačić će biti sačuvan u vašem pregledniku. Ovaj kolačić ne uključuje nikakve lične podatke i samo ukazuje na ID objave članka koji ste upravo uredili. Ističe nakon 1 dana.

Kolačići:

 1. Google Analytics – praćenje aktivnosti na web stranici. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju.  Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 2. Google Fonts – fontovi za web stranicu. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 3. YouTube – reprodukcija urađenog video materijala. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 4. SoundCloud – reprodukcija ugrađenog audio materijala.  Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 5. Facebook – dijeljenje sadržaja na Facebook platformu, ako se odlučite kliknuti na dugme za dijeljenje. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 6. Twitter – dijeljenje sadržaja na Twitter platformu, ako se odlučite kliknuti na dugme za dijeljenje. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 7. Instagram – dijeljenje sadržaja na Instagram platformu, ako se odlučite kliknuti na dugme za dijeljenje. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 8. Elementor – plugin korišten za razvoj web stranice. Trajanje: Sesija. Lični i osjetljivi podaci se ne prikupljaju i ne dijele.
 9. WordPress – CMS na kojem je razvijena stranica. Trajanje: Sesija. Lični i osjetljivi podaci se ne prikupljaju i ne dijele.
 10. Wistia – usluga za reproduciranje video sadržaja. Trajanje: Nepoznato. Lični i osjetljivi podaci se prikupljaju. Podaci mogu biti dijeljeni s trećim stranama.
 11. PHP – usluga korištena za razvoj web stranice. Trajanje: Sesija. Lični i osjetljivi podaci se ne prikupljaju i ne dijele.

Ugrađeni sadržaj s drugih web stranica

Članci na ovoj stranici mogu uključivati ugrađeni sadržaj (npr. video zapise, slike, članke, itd.). Ugrađeni sadržaj s drugih web stranica ponaša se na potpuno isti način kao da je posjetitelj posjetio drugu web stranicu.

Ove web stranice mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugraditi dodatno praćenje treće strane i pratiti vašu interakciju s tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje vaše interakcije s ugrađenim sadržajem ako imate račun i prijavljeni ste na tu web stranicu.

Šta radimo s podacima koje prikupimo

Podaci prikupljeni tokom opšte pretrage domena “upshift.ba” koriste se za analizu trendova i korištenja web stranice UPSHIFT BiH, kao i za unapređenje korisnosti web stranice. To nema nikakve veze sa ličnim podacima.

Međutim, ukoliko ste popunili formu s vašim imenom i prezimenom za generiranje certifikata nakon uspješno završenog kursa finansijske pismenosti u vezi sa nekom aktivnošću, podaci koje prikupljamo o vašem uobičajenom korištenju Interneta mogu se identifikovati kao vaši.

Vaši podaci prikupljeni kroz upshift.ba mogu se dijeliti kroz uslužne provajdere trećih strana (uključujući i plugine), kao i s donatorom programa (UNICEF BiH).

Šta ako ja ne želim da ostavim lične podatke?

Davanje ličnih podataka na web stranici UPSHIFT-a nije obavezno. I ako odlučite da ne ostavite lične podatke, ipak možete vršiti pretragu i koristiti web stranicu UPSHIFT-a, ali nećete moći da generišete certifikat nakon uspješno završenog Kursa finansijske pismenosti.

Koja prava imate nad svojim podacima

Lični podaci (ime i prezime) koje ste ostavili prilikom unosa u formu za generiranje certifikata nakon uspješno završenog Kursa finansijske pismenosti ne zadržavaju se u našoj bazi podataka. U svakom slučaju, ukoliko je došlo do greške pri unosu ličnih podataka, možete kontaktirati osoblje UPSHIFT BiH na e-mail adresu upshift.bih@gmail.com kako bi iste izmijenili ili obrisali.

Kako štitimo vaše podatke

Mi ne prodajemo niti dajemo nijednom trećem licu vaše lične podatke koje ostavljate na web stranici UPSHIFT BiH bez vaše prethodne saglasnosti.

Svi podaci koje UPSHIFT BiH daju korisnici web stranice UPSHIFT BiH čuvaju se uz primjenu najvišeg stepena pažnje i sigurnosti neće biti korišteni ni na koji drugi način osim onih koji su navedeni u ovoj politici privatnosti ili u politikama specifičnim za određenu web stranicu ili na načine za koje ste dali izričitu saglasnost.

UPSHIFT BiH primjenjuje niz tehnika i sigurnosnih mjera u cilju zaštite podataka koji se čuvaju u našem sistemu od gubitka, zloupotrebe, neovlaštenog pristupa ili otkrivanja, izmjene ili uništenja.

Međutim, UPSHIFT BiH ne preuzima nikakvu odgovornost za sigurnost podataka.

Web stranica UPSHIFT BiH sadrži linkove do web stranica koji se ne nalaze u okviru domena upshift.ba. UPSHIFT BiH nije odgovoran za praksu u pogledu privatnosti niti sadržaj takvih web stranica.

Obavijest o promjenama

Promjene ove politike privatnosti će biti objavljene na ovoj stranici.