,

OSNAŽIVANJE UČENIKA DA PLANIRAJU SVOJU BUDUĆNOST: SEKCIJA PROFESIONALNE ORIJENTACIJE U OŠ „STEVAN NEMANJA“

Vrijedni učenici JU OŠ „Stevan Nemanja“ iz Dragaljevca Gornjeg su se bacilli na posao ubrzo nakon što je završena UPSHIFT radionica „Korak dalje“. Članovi tima Upper Moon su s projektom „Profesionalna orijentacija“ bili jedni od pobjednika UPSHIT: Korak dalje i osvojili grant sredstva u iznosu od 3.000 KM.

U veoma kratkom periodu Anđela, Helena, Đina, Gordana i Rajo su u svojoj školi organizovali veliki broj veoma zanimljivih aktivnosti te tako animirali i druge učenike u školi da se uključe kroz sekciju profesionalne orijentacije.

Profesionalna orijentacija je ključan aspekt razvoja karijere, a tim Upper Moon je veoma ozbiljno shvatio ovaj zadatak. Na sekciji profesionalne orijentacije sa svojim drugarima iz školskih klupa istraživali su različita zanimanja, opise poslova i plate, kako u zemlji tako i u inostranstvu, te na taj način stekli uvid u različite mogućnosti karijere koje su im dostupne. Osim toga, koristili su i testove procjene višestrukih inteligencija kako bi otkrili za koja to zanimanja imaju talente što im može pomoći da ih usmjere ka ispunjenju njihove karijere. S ovim vrijednim alatima i informacijama učenici su spremni za donošenje odluka o svojim budućim karijerama.

Nekoliko dana kasnije učenici su imali priliku da iskažu svoju kreativnost i timski duh kroz avanturu baštovanstva, a svoje školsko dvorište pretvorili su u pravu malu oazu gdje će se okupljati i uživati u druženju sa svojim drugarima. Veliko bravo za ovakve male akcije koje imaju veliki pozitivan uticaj na okoliš i zajednicu i neka vaša oaza nastavi da cvieta i inspiriše druge da se bave baštovanstvom!

Najzanimljivija aktivnost za sve učenike bila je predstavljanje različitih zanimanja žena na selu. Majke i žene koje rade na selu su se predstavile učenicima, a bilo je fenomenalno saznati o različitim ulogama koje ove žene imaju u svojim zajednicama i kako one doprinose svojoj zajednici. Prezentacija je bila podsjetnik da su žene uvijek imale vitalnu ulogu u razvoju i održavanju naših zajednica te da se njihov doprinos često zanemaruje ili podcjenjuje. Bila je to snažna poruka osnaživanja i inspiracije za učenike te podsjetnik da svako ima kapacitet da napravi nešto za svoju zajednicu.

Ovaj dan upotpunilo je i školsko takmičenje učenika u kreativnosti. Učenici su pokazali svoje talente u slikarstvu, pisanju, muzici, glumi, plesu, fotografiji i kulturi. Naravno, na ovom takmičenju su svi bili pobjednici i svi su dobili zahvalnice za svoj trud i kreativnost.

Svojim kreativnim duhom i energijom, učenici su pretvorili običan prostor u pravi raj za profesionalnu orijentaciju. Uređen je kutak za vježbanje praktičnih sekcija, gdje će mladi talenti moći razvijati svoje vještine, a tu je i poseban kutak za čitanje, gdje će se moći informisati i edukovati o svim mogućnostima za svoju budućnost. 

Sve ono što je tim Upper Moon uradio kroz svoj UPSHIFT projekat i kroz sekciju profesionalne orijentacije, predstavili su na Dječijem parlamentu i pozvali učenike svih škola sa područja Grada da se priključe njihovoj sekciji, ali i da slijede njihov primjer i urade slične stvari u svojim školama.
Iz Upper Moon tima nam govore da to nije sve i da nas u narednom periodu očekuje maskembal s kostimima koje će pripremiti u okviru svoje sekcije, a kao završni događaj ovog projekta organizovaće Kreativni bazar, na kojem će učenici predstaviti svoj rad. Zato nas pratite na društvenim mrežama:

, gdje ćemo pisati o realizaciji fenomenalnih projekata UPSHIFT-era.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI