,

POČEO JE eUPSHIFT: Mladi za čist zrak

POČELI SMO SA RADOM!

Od 22. oktobra do 29. oktobra održava se eUPSHIFT radionica „Mladi za čist zrak“, na kojoj učestvuju mladi od 13 do 19 godina iz čitave Bosne i Hercegovine.

Kao i kroz ostale eUPSHIFT radionice, i ovaj put će se učesnici i učesnice u timovima takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

Na našu adresu stigao je veliki broj prijava za eUPSHIFT: Mladi za čist zrak, gdje smo se posebno fokusirali na temu: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE! Ipak, mogli smo da odaberemo samo 10 najboljih timova i njihovih ideja koji će se takmičiti za grant sredstva i realizacijom projekata unaprijediti život u svojoj lokalnoj zajednici. Svakom timu koji je je odabran za učešće u ovoj radionici doniralli smo tehničku oprema za eUPSHIFT kutak u kojem će timovi raditi tokom 7 dana.

Još jednom vas podsjećamo koje smo to timove odabrali za eUPSHIFT: Mladi za čist zrak.

  • Tim: Mladi spasioci iz Doboja, a koji rješavaju problem: Nebriga o koritu rijeke Bosne i samoj rijeci.
  • Tim: Cvijet Hercegovine iz Čapljine, a koji rješavaju problem: Problem i dalje upotrebe zabranjenog sredstva CIDOKOR u plastenicima.
  • Tim: Djetelina s četiri lista iz Mostara, a koji rješavaju problem: Upotreba kozmetičkih sredstava koje negativno utiču na Zemljinu atmosferu i okoliš.
  • Tim: Nars iz Velike Kladuše, a koji rješavaju problem: Nekontrolisana i neplanska sječa drveća koja su pluća naše planete.
  • Tim: Sunčana zraka iz Rotimlja, a koji rješavaju problem: Korištenje hemijskih preparata VS Proizvodnja ekoloških proizvoda.
  • Tim: Buško SAD iz Tomislavgrada, a koji rješavaju problem: Neiskorištenost prirodnog i energetskog potencijala Buškog jezera.
  • Tim: Like bike iz Čelopeka, a koji rješavaju problem: Prekomjerna upotreba automobila koji zagađuju okolinu.
  • Tim: STARt iz Hadžića, a koji rješavaju problem: Problem velikog broja divljih deponija u opštini Hadžići.
  • Tim: Eko vitezovi iz Viteza, a koji rješavaju problem: Prekomjerno korištenje vještačkih đubriva koja zagađuju zemlju, vodu, zrak i hranu.
  • Tim: Breathing together iz Bosanske Krupe, a koji rješavaju problem: Katastrofalan kvalitet zraka u Bosanskoj Krupi naročito tokom zimskih mjeseci.

 

Nakon sedam dana intezivnog rada sa svojim mentorima/cama, u nedjelju 29. oktobra 2023. godine svi timovi će predstaviti svoja rješenja pred žirijem. Žiri će, potom, na Završnom online događaju, proglasiti i nagraditi 5 rješenja grant sredstvima.

Direktorica Genesis Project, Dijana Pejić, obratila se UPSHIFT-erima se prije početka rada: „Hvala vam svima što ste pokazali veliku inicijativu i želju da nešto promjenite u svojim lokalnim zajednicama. U narednih 7 dana očekuje vas intezivan rad, ali zabavan i interesantan, gdje ćete naučiti puno novih vještina koje će vam u životu dobro doći. Opustite se, uživajte, budite kreativni, hrabri i to će vam se isplatiti u životu“.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a uz finansijsku podršku SIDA.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:
Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina
Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI