, ,

ODABRALI SMO TIMOVE ZA eUPSHIFT: Mladi za čist zrak

U periodu od 4. septembra do 17. septembra, mladi uzrasta od 13 do 19 godina iz cijele Bosne i Hercegovine imali su priliku prijaviti se eUPSHIFT radionicu „Mladi za čist zrak“. Tačno u 23:59 17. septembra prijave su zatvorene.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, a uz finansijsku podršku SIDA.

UPSHIFT BiH tim imao je težak zadatak odabira 10 timova koji će učestvovati na radionici, i koji će uz pomoć mentora raditi na pronalasku rješenja za problem s kojim su se prijavili. eUPSHIFT radionica: Mladi za čist zrak održava se online u periodu od 22. do 29. oktobra 2023. godine.

Predstavljamo vam 10 odabranih timova koji će se takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000KM.

  1. Tim: Mladi spasioci iz Doboja, a koji rješavaju problem: Nebriga o koritu rijeke Bosne i samoj rijeci.
  2. Tim: Cvijet Hercegovine iz Čapljine, a koji rješavaju problem: Problem i dalje upotrebe zabranjenog sredstva CIDOKOR u plastenicima.
  3. Tim: Djetelina s četiri lista iz Mostara, a koji rješavaju problem: Upotreba kozmetičkih sredstava koje negativno utiču na Zemljinu atmosferu i okoliš.
  4. Tim: Nars iz Velike Kladuše, a koji rješavaju problem: Nekontrolisana i neplanska sječa drveća koja su pluća naše planete.
  5. Tim: Sunčana zraka iz Rotimlja, a koji rješavaju problem: Korištenje hemijskih preparata VS Proizvodnja ekoloških proizvoda.
  6. Tim: Buško SAD iz Tomislavgrada, a koji rješavaju problem: Neiskorištenost prirodnog i energetskog potencijala Buškog jezera.
  7. Tim: Like bike iz Čelopeka, a koji rješavaju problem: Prekomjerna upotreba automobila koji zagađuju okolinu.
  8. Tim: STARt iz Hadžića, a koji rješavaju problem: Problem velikog broja divljih deponija u opštini Hadžići.
  9. Tim: Eko vitezovi iz Viteza, a koji rješavaju problem: Prekomjerno korištenje vještačkih đubriva koja zagađuju zemlju, vodu, zrak i hranu.
  10. Tim: Breathing together iz Bosanske Krupe, a koji rješavaju problem: Katastrofalan kvalitet zraka u Bosanskoj Krupi naročito tokom zimskih mjeseci.

 

Čestitamo timovima koji su ostvarili pravo učešća na eUPSHIFT: Mladi za čist zrak, a zahvaljujemo se i svim ostalim timovima na njihovim prijavama!

Nađi nas na IG (@upshift.bosnia.and.herzegovina) ili na FB (Upshift Bosnia and Herzegovina) i piši nam u DM ako imaš pitanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI