,

POČEO JE eUPSHIFT: Korak dalje

I KONAČNO, POČELI SMO SA RADOM!

Od 24. septembra do 1. oktobra održava se eUPSHIFT radionica: Korak dalje, na kojoj smo odučili da okupimo timove koji su već ostvarili pobjede na prethodnim UPSHIFT radinicama. Dakle, biramo najbolje od najboljih.

Kao i kroz ostale eUPSHIFT radionice, i ovaj put će se učesnici i učesnice u timovima takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

Na eUPSHIFT: Korak dalje, okupili smo 10 timova koji su već učestvovali na prethodnim UPSHIFT radionicama i sa svojim fenomenalnim idejama osvojili grant sredstva i realizacijom svojih projekata unaprijedili život u svojoj lokalnoj zajednici. Svakom timu koji je je odabran za učešće u ovoj radionici doniralli smo tehničku oprema za eUPSHIFT kutak u kojem će timovi raditi tokom 7 dana.

Odabrani timovi koji učestvuju na eUPSHIFT: „Korak dalje“ dobili su:

  1. Tim: „Lale“ iz Velike Kladuše, sa temom: Seksualno i reproduktivno zdravlje
  2. Tim „Mostari zdravlja“ iz Mostara, sa temom: Niko se ne bavi osnovnim životnim vještinama
  3. Tim „Laste“ iz Glamoča, sa temom: Gubljenje interesa za zajedničku tradiciju
  4. Tim „Gradiška 2023“ iz Gradiške, sa temom: Problem osnaživanja mladih kroz kulturne aktivnosti
  5. Tim „Upper Moon“ iz Bijeljine, sa temom: Profesionalna orijentacija
  6. Tim „Bumblebee“ iz Vidovske (Velika Kladuša), sa temom: Nedostatak prilika u malim sredinama koje uzrokuju našu zatvorenost
  7. Tim „K2U Lelija“ iz Kalinovika, sa temom: Kako preraditi i plasirati proizvode iz naše lokalne zajednice
  8. Tim „Carpe Diem“ iz Bihaća, sa temom: I dalje prisutan nacionalizam u BiH
  9. Tim „Medijski lavirint“ iz Doboja, sa temom: Negativan uticaj interneta na mentalno zdravlje učenika usljed pretjeranog i neadekvatnog korištenja
  10. Tim „Domaćinstvo“ iz Gojevića (Fojnica), sa temom: Kako povezati školsku djecu sa majkom prirodom.

 

Nakon sedam dana intezivnog rada sa svojim mentorima/cama, u ponedjeljak 2. oktobra 2023. godine svi timovi će predstaviti svoja rješenja pred žirijem. Žiri će, potom, na Završnom online događaju, proglasiti i nagraditi 5 rješenja grant sredstvima.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a uz finansijsku podršku DP World-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI