, ,

UPSHIFT mapa

Odabrani timovi za zajedničku UPSHIFT radionicu

Od 17. do 19. 5. 2023. godine održava se zajednička UPSHIFT radionica za mlade od 16 do 24 godine iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Kao i kroz prethodne UPSHIFT radionice, i ovoga puta će se naši timovi takmičiti za grant sredstva, a pet najboljih timova će osvojiti po 3.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

Na zajedničku UPSHIFT radionicu prijavilo se preko 120 timova iz cijele Bosne i Hercegovine, a svi prijavljeni timovi su nas kao i uvijek oduševili svojim entuzijazmom i spremnošću da mijenjaju svijet na bolje. Ograničeni smo finansijama i možemo odabrati samo 10 timova, ali nemojte da vas to obeshrabri, jer u ovoj godini nas očekuju još dvije UPSHIFT radionice u Bosni i Hercegovini. Pratite naše društvene mreže i upshift.ba veb-stranicu i prijavite se na sljedeće pozive.

Imali smo veoma težak zadatak da od pristiglih prijava odabereme 20 u polufinale, a nakon Zoom intervjua selektujemo 10 najboljih. Sada ćemo da vam predstavimo timove koji će učestvovati na završnoj UPSHIFT radionici:

  • Tim GMS kojeg čine: Lana Begić, Lejla Januzović i Faruk Zahirović iz Tuzle, a rješavaju problem: Manjak informisanosti, znanja i svijesti za gluhonijeme i slijepe osobe konkretno, a uopćeno i za osobe s bilo kakvim invaliditetom.

  • Tim Photomat kojeg čine: Sandi Gazić, Denis Sijamija, Dženana Isak i Nedim Mujagić iz Bugojna, a rješavaju problem: Borba protiv nasilja nad ženama.

  • Tim Game Changers koga čine: Sajra Bešo, Ivana Bralo, Haris Sadibašić, Sabaheta Fafulović i Emin Šahdan iz Viteza, a rješavaju problem: Školovanje i uključivanje u sve aspekte života u našoj općini većinskog romskog stanovništva iz naselja Sofa.

  • Tim TZO PT.2 koga čine: Olja Babić, Nevena Mirović, Anđela Milovčević i Taša Stanković iz Milića, a rješavaju problem: Problem ekonomskog osnaživanja mladih ljudi usljed nedostatka pristupa resursima i prilikama.

  • Tim Banjalučanke koga čine: Anja Banjac, Anabela Zrnić i Marija Milanković iz Banja Luke, a rješavaju problem: Učestala pojava, nerazumijevanje pojma i neznanje kako se nositi sa anksioznošću i depresijom.

  • Tim NETA koga čine: Nura Kulsum Suljović, Tarik-Alan Tatarević, Amina Spahović i Emir Šabanović iz Sarajeva, a rješavaju problem: Kako podstaći škole sa kuhinjama na pravljenje komposta?

  • Tim Innovation warehouse koga čine: Hana Turudić, Amina Hodžić, Emra Vrebac, Hana Vunić i Elma Gromila iz Divičana, a rješavaju problem: Razlika u kodeksu oblačenja djevojaka i momaka.

  • Tim Dea Flores kojeg čine: Nađa Nezirević, Rania Zukanović, Senida Beglerović, Lamija Čolaković i Naida Hasić iz Mostara, a rješavaju problem: Poboljšanje kvaliteta praktične nastave i proizvodnja eteričnih ulja kao ekološko prihvatljivih sredstava.

  • Tim Deminutiv koga čine: Nemanja Danojević, Maja Kitić, Katarina Ćelić i Marko Marčeta iz Prnjavora, a rješavaju problem: Mladim osobama sa poteškoćama u razvoju ne pruža se dovoljno prilika da se muzički edukuju.

  • Tim Ključki borovi koga čine: Adisa Zukanović, Lamija Muslimović, Amina Bećirević, Džana Hadžić i Amanda Medanović iz Ključa, a rješavaju problem: Povećanje svijesti o značaju šuma i njihovog uticaja na nas.

Čestitamo timovima koji su ostvarili pravo učešća na zajedničkoj UPSHIFT radionici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a zahvaljujemo se i svim ostalim timovima na njihovim prijavama!
UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, a uz finansijsku podršku DP World-a.

Pratite UPSHIFT na IG @upshift.bosnia.and.herzegovina ili na FB Upshift Bosnia and Herzegovina za informacije o radionici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI