,

pet učenica stoji pozira s certifikatima ispred radnog panoa

Zdravlje za džaba, to su naša prava

Sa temom “Primjena vještina stečenih kroz predmete praktične nastave” ili kako to popularno nazivamo Servisno učenje, tim učenica Srednje medicinske škole Mostar pod nazivom “MOSTARI ZDRAVLJA”, prijavile su se na 1. BiH UPSHIFT i prošle među šest najboljih, a njihova ideja nagrađena je grant sredstvima od 3.000 KM.

Mostari su čuvari najveće turističke atrakcije u Mostaru, Starog Mosta, i upravo tako i naši Mostari Zdravlja ovim projektom žele da postanu čuvari zdravlja svojih sugrađana.
Pod motom ZDRAVLJE ZA DŽABA, TO SU NAŠA PRAVA, Mostari Zdravlja svoja stečena znanja koristili su za edukaciju i skretanje pažnje na prevenciju svim grupama stanovništva grada Mostara od djeće u vrtićima i osnovnim školama, svojih vršnjaka, pa sve do najstarijih sugrađana koji su bili najbrojnija populacija na besplatnom mjerenju šećera i pritiska.

Grant sredstva su iskoristili za nabavku neophodne opreme i potrošnog materijala za mjerenje šećera i krvnog pritiska. Prve edukacijem i dobijenu opremu su isprobali na svojim vršnjacima u školi, profesorima ali i roditeljima učenika koji su im se rado pridružili.

Sa onim najmlađim Mostarcima, u vrtićima, uradili su ortodonski pregled mališana.

Na kraju, kao što smo već i napisali, svim svojim građanima pružili su provjeru parametara vitalnih funkcija kao što su mjerenje šećera i krvnog pritiska na Španskom trgu i Trgu Musala. Svakako da je taj događaj bio najzanimljiviji najstarim sugrađanima Mostara koji su rado učestvovali u akciji.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. 1. BiH UPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19”, uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI