,

Mladi u Visokom učestvovali u simulaciji izbornje kampanje i izbora

Mladi ljudi su veoma često okarakterisani kao pasivni akteri drušva koji su nezainteresovani za politiku i političke procese. Tim učenika Medrese „Osman ef. Redžović“, pod nazivom KLIKERI pokušali su da kroz UPSHIFT radionice razviju rešenje kako animirati mlade ljude da se više plitički angažuju te su sa svojim projektom „Ne/učešće mladih u izbornom procesu“ osvojili grant sredstva za realizaciju svoje ideje.

Tim KLIKERI čine: Aiša Hodžić, Vedad Alihodžić i Nudžejma Palalija.

Vrijednim radom KLIKERI su u projekat uključili još četiri srednje škole sa područja Grada Visoko. Svaka od tih škola imala je zadatak da formira fiktivnu političku stranku, napravi logo i slogan te stranke, snime promotivni video, te da kandiduje po četiri kandidata za vijećnike i jednog kandidata za gradonačelnika fiktivnog grada pod nazivom FUTURA.

Formirane su četiri fiktivne političke partije i to:

  1. SUN – Stranka ubrzanog napretka (Franjevačka klasična gimnazija)
  2. PNP – Partija nacionalnog progresa (Gimnazija “Visoko”)
  3. ASE – Akcija sigurnost ekonomija (Medresa “Osman ef. Redžović”)
  4. NBB – Novi brend budućnosti (MSŠ – Mješovita srednja škola “Hazim Šabanović”)

Ovdje možete pogledati kako je izgledao promotivni spot učenika Medrese „Osman ef. Redžović“.

Predstavnici svake političke stranke održali su javnu izbornu kampanja u Kulturnom centru Altindag, a zatim su svi prisutni pristupili simulaciji izbora. Birački odbor, posmatrači i CIK (Centralna izborna komisija) takođe su bili sastavljeni od učenika iz svih srednjih škola.

Nakon zanimljivog nadmetanja i političkih govora kandidata za vijeće i kandidata za gradonačelnika odrzani su izbori. Klikeri su o svemu vodili računa pa je pored jednakog broja učenika iz svih srednjih škola pozvani su i srednjoškolci iz Breze i Kaknja kao neutralni glasači kako bi sve bilo u duhu pravednosti.

Nakon što su svi prisutni glasali, članovi CIK-a i posmatrači su pristupili prebrojavanju glasova, a nakon prebrojavanja za gradonačelnika Future izabran je učenik četvrtog razreda Medrese „Osman ef. Redžović“, Hamza Karavdić kome su uručeni ključevi grada Futura.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. 1. BiH UPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19”, uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI