,

Četvero učenika i učenica stoji ispred table s dvije odrasle osobe ženskog spola

Zmajevci svojim vršnjacima držali predavanje o sajber nasilju

Internet i društvene mreže danas su nam veliki partneri u komunikaciji. Pomoću njih učimo i saznajemo o novim stvarima, održavamo kontakte sa prijateljima i porodicom koji su daleko od nas i još mnogo toga. Ipak, sa druge strane ostavlja prostor i za neke negativne stvari, moderno nazvane sajber nasilje.

U svjetlu sve većeg korištenja modernih tehnologija i interneta, kako u svakodnevnom životu, tako i u poslu, došlo je, nažalost, i do porasta sajber nasilja.

Šta je to sajber nasilje?

Sajber nasilje (eng. cyberbullying) je zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija. Može se događati na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje, te tokom igranja igrica, kako na računaru, tako i na mobilnim telefonima.

Nažalost, nasilja ima dosta i u realnom životu, a moderne tehnologije pružaju mogućnost da nasilje pređe i u digitalni svijet.

Upravo ovaj problem su prepoznali i Zmajevci, tim JU OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Trebinja, koji je dobio grant sredstva na 1. BiH UPSHIFT.

Svojim projektom, Marta, Lara, Hristina, Andrija i Sergej kroz radionice sa svojim vršnjacima i mlađim učenicima u svojoj školi uče kako prepoznati sajber nasilje, kako se odbraniti od njega i kome ga prijaviti.

Ukupno je održano pet radionica sa četvrtim i petim razredima na kojima su učenici već pokazali određeno predznanje u vezi sa ovim problemom, ali i naučili mnoge nove stvari.

U sklopu projekta, ZMAJEVCI su održali i predstavu „Luča dobročinstva” u kojoj su učestvovali učenici mlađeg školskog uzrasta i članovi Humanitarne odrganizacije “Djeca djeci”. Pored skretanja pažnje na loše strane nasilja, željeli su djeci ukazati i na značaj dobročinstva. Budući da je predstava bila humanitarnog karaktera, ovom prilikom je prikupljeno 1.146 KM, koje su uplaćene na račun pomenute organizacije.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. 1. BiH UPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19”, uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI