,

tri učenica i tri učenice stoje ispred panoa s certifikatima u rukama

Kamp profesionalne orijentacije mladih u Gornjem Dragaljevcu

Učenici JU OŠ „Stevan Nemanja“ iz Gornjeg Dragaljevca prvi su tim 1. BiH UPSHIFT-a koji je realizovao svoj projekat. Tokom proteklog vikenda čak 155 učesnika prijavilo se na njihov kamp i učestvovalo u radionicama „Profesionalne orijentacije i planiranja budućnosti mladih“.

Pred kraj svog osnovnoškolskog obrazovanja učenici se veoma često nađu u dilemi i postave sebi pitanje: KUDA DALJE?

Dileme pred kojima se mladi nalaze su različite: da li da odaberu ono što ih privlači ili ono što je profitabilno, raskorak između želja i mogućnosti, ili zbunjenost u vezi sa izborom (ukoliko im više stvari ide od ruke). Takođe, tu su i uticaji koji imaju porodica, okruženje, prijatelji, kao i mediji i aktuelni trendovi.

Njihova dilema je opravdana i to su prepoznali učenici JU OŠ „Stevan Nemanja“ iz Gornjeg Dragaljevca, Lana, Milkica, Marija, Vaso, Rajo i Mladen i odlučili da se upravo sa tom idejom prijave na 1. BiH UPSHIFT, kako bi svojim vršnjacima pružili informacije o mogućnostima koje im se nude.

Prvog dana kampa učesnici su uradili test profesionalne orijentacije, kako bi saznali svoja ineresovanja i sposobnosti.

djeca sjede u fiskulturnoj sali u školi

Drugi dan učesnici su podjeljeni u šest različitih grupa u skladu sa rezultatima testa koji su dan prije uradili. Stručnjaci iz različitih oblasti održali su učesnicima predavanja iz oblasti medicine, društvenih nauka, prirodnih nauka, umjetnosti, informacione tehnologije i književnost, kako bi ih upoznali sa mogućnostima školovanja iz tih oblasti u gradu, zemlji i inostranstvu, kao i mogućnostima stipendiranja deficitarnih zanimanja.

učenice i učenici sjede za klupama u učionici

Radujemo se našem ponovnom susretu sa ekipom UPPER MOON-a i to već 23. marta ove godine na našem završnom događaju u Banjaluci.

UPSHIFT radionicu realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI