,

Četiri učesnice UPSHIFT takmičenja i njihova mentorica sjede za stolom i smiješe se.

Počela 1. BiH UPSHIFT radionica!

Radimo uživo s mladima iz cijele BiH

Od 1. do 4. decembra 2022. godine održava se prva BIH UPSHIFT radionica za mlade iz čitave Bosne i Hercegovine. Kao i kroz ostale eUPSHIFT radionice, i ovaj put će se učesnici i učesnice u timova takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 18.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

BiH UPSHIFT radionica temelji se na inovativnoj UNICEF-ovoj metodologiji koja ima za cilj da osposobi mlade ljude za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za te probleme.

Na 1. BIH UPSHIFT radionici učestvuje ukupno 12 timova iz 6 osnovnih i 6 osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine. Svakoj školi koja je svoje učenike i učenice ohrabrila za učešće u ovoj radionici donirana je tehnička oprema, a ova oprema nakon radionice ostaje u vlasništvu škola, kako bi i buduće generacije mladih mogle da ju koriste za dodatne, vannastavne aktivnosti.

Odabrani timovi koji učestvuju na 1. BiH UPSHIFTu su:

 • Tim Slagalica, u sastavu: Iris Stuhli, Almedina Mujkić, Amila Malić, dolaze iz Opća Gimnazija KŠC “Sveti Franjo” Kiseljak, a rješavaju problem „Promocija kulturnih aktivnosti“.
 • Tim Moordale, u sastavu: Ajlin Klebić, Elma Žmirić i Sergej Đukić dolaze iz JU Četvrta osnovna škola Brčko Distrikt, a rješavaju problem „Seksualno obrazovanje u školama”.
 • Tim Upper Moon, u sastavu: Lana Nešković, Milkica Simić, Vaso Petrović, Rajo Tomić, Marija Petrović, Mladen Petrić, dolaze iz JU OŠ “Stevan Nemanja” Gornji Dragaljevac, Bijeljina, a rješavaju problem „Profesionalna orijentacija mladih, planiranje budućnosti“.
 • Tim Deja vu, u sastavu: Jovana Božić, Siniša Brkić, Sergej Bukva, Jovana Čeliković, Maja Popović, dolaze iz SŠC “Nikola Tesla” Šamac, a rješavaju problem „Edukacija o kontracepciji kod mladih“.
 • Tim IV osnovne škole Mostar, u sastavu: Nejla Kazazić, Sarah Zlomušica, Nejra Milišić, Ira Džemat, Miran Nožić, dolaze iz Četvrta osnovna škola Mostar, a rješavaju problem „Kako razvijati proaktivnost i volonterski duh kod mladih?“.
 • Tim Lale, u sastavu: Lejla Latić, Lajla Čatak, Asja Zahić, Ensar Gutlić dolaze iz JU Gimnazija Velika Kladuša, a rješavaju problem „Ljudi ne vode dovoljnu brigu o svom tijelu, problem pretilosti“.
 • Tim Laste, u sastavu: Lara Vranješ, Stela Vranjes, Anastasija Bašić, dolaze iz OŠ Glamoč, a rješavaju problem „Manjak društveno kreativnih radionica i dešavanja“.
 • Tim Medijski lavirint, u sastavu: Tijana Katanić, Jovana Božić , Ivana Šušak, dolaze iz JU Medicinska škola Doboj, a rješavaju problem „Medijska pismenost kod mladih“.
 • Tim Mostari zdravlja, u sastavu: Merima Kurtović, Adna Tunović, Aya El Gaher, Lamija Šator, Amina Karadža, dolaze iz Srednja medicinska škola Mostar, a rješavaju problem „Primjena vještina stečenih kroz predmete praktične nastave (Servisno učenje)“.
 • Tim Klikeri, u sastavu: Ajla Alijagić, Aiša Hodžić i Vedad Alihodžić dolaze iz JU Medresa “Osman-ef. Redžović” Veliko Čajno / Visoko, a rješavaju problem „Učešće mladih u izborima“.
 • Tim Zmajevci, u sastavu: Marta Milivojević, Lara Pujic, Hristina Crnogorac, Andrija Tešanović, Sergej Jokanović, dolaze iz JU OŠ  “Jovan Jovanović Zmaj” Trebinje, a rješavaju problem „Sajber nasilje“.
 • Tim Sunčevi puleni, u sastavu: Luka Elez, Lana Jokićević, Nataša Višnjevac, Filip Lalović, Marija Nišić, dolaze iz JU OŠ “Ljutice Bogdana” Kalinovik, a rješavaju problem „Nerazvijena svijest o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije u cilju zaštite životne sredine“.

Nakon četiri dana intezivnog rada s svojim mentorima/cama, u nedjelju 4. decembra 2022. godine svi timovi će predstaviti svoja rješenja pred tročlanim žirijem. Žiri će, potom, na Završnom online događaju proglasiti i nagraditi 6 rješenja grant sredstvima.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina

Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI