grupa mladih u učionici poziraju ispred zida

Tragači za osmijehom bilježe uspjehe mladih u Milićima

Na slici iznad: Tragači za osmijehom uz nastavnicu Radu i direktoricu Bojanu, i predstavnici UPSHIFT programa u BiH u posjeti SŠC “Milutin Milanković” u Milićima.

Kada spojite ljubav prema umjetnosti i filmu sa entuzijazmom i marljivošću grupe mladih ljudi, dobijete Tragače za osmijehom u Milićima! Ovu ekipu sa 5. eUPSHIFT radionice čine učenice SŠC “Milutin Milanković” iz Milića, Olja Babić, Anđela Milovčević, Taša Stanković i Nevena Mirović. Ovo je njihova priča. 

Upoznavši nasmijane Tragače oduševila nas je ideja o učeničkoj televiziji, inicijativi koju su ove djevojke i njihovi vršnjaci u Milićima željeli pokrenuti. Htjeli su kroz kratke video snimke da prikažu uspjehe i postignuća mladih. Krajnji cilj bi bio da snimcima, kao što je ovaj, inspirišu što više ljudi u svojoj lokalnoj zajednici.

Tokom prijavljivanja na UPSHIFT program, Tragači su otkrili da zapravo žele stvoriti još prilika za kreativan rad i usavršavanje u Milićima. Sa ovom zamisli, četiri djevojke iz Milića dolazile su na 5. eUPSHIFT radionicu, tražeći način da riješe uočeni problem.

Uz mentora Uroša Kostovića, Tragači za osmijehom osmislili su mali projekat kojim bi u svojoj školi pokrenuli učeničku televiziju te pozvali svoje vršnjake na uključivanje u vannastavne aktivnosti. Osvojivši UPSHIFT grant, učenice su svojoj školi u Milićima obezbijedile potrebnu tehničku opremu za snimanje učeničkih emisija, reportaža o manifestacijama u školama, izvještaja sa vannastavnih aktivnosti učenika itd.

pet djevojaka u holu škole
Tragači za osmijehom uz nastavnicu Radu i direktoricu Bojanu, i predstavnici UPSHIFT programa u BiH u posjeti SŠC "Milutin Milanković" u Milićima

Na manifestaciji “Dani Milutina Milankovića” koju SŠC “Milutin Milanković” u Milićima obilježava svake godine, Tragači za osmijehom dobili su posebna priznanja od svoje škole te su prikazali svoje vještine i umijeća. Za nas u UPSHIFT timu u BiH ovo je veliko dostignuće. Čestitamo Tragačima za osmijehom i nadamo se da će njihova iskustva inspirisati mnoge mlade ljude u BiH!

UPSHIFT radionicu realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI