,

pet mladih s dva starija mentora stoje ispred kuće

Festival kulture u Višegradu

“Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja, a već star da ih ostvaruje. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe.”

Festival.
Festival kulture.
Još i festival kulture u organizaciji mladih. Može li bolje?

UPSHIFTova još jedna uspješna priča dolazi i iz umjetničkog grada, Višegrada. Ekipa iz JU Srednjoškolski centar “Ivo Andrić” odlučuje se da riješi problem koji već godinama prati mladalačka krila. Oni su to nazvali (Ne)kulturom u kasabi jer mladima su obično nametnuti kulturni sadržaji koji ne ispunjavaju njihova očekivanja. Zato, Marija, Iva, Božidar, Teodora i Srđan kreću u akciju, prijavljuju se na 5. UPSHIFT program, uspješno pohađaju radionice i u saradnji sa svojim mentorom, Amarom Velagićem, kao finalni projekat osmišljavaju festival kulture.

Tako je stigao i svečani dan, 4. juni, kada je ujedno počeo festival “Na oblaku kulture”.

Prvi dan festivala, naša vrijedna ekipa je otvorila projekat sa prikazivanjem filma koji je korišten i tokom same prezentacije projekta, a potom i prikazane fotografije radionica za najmlađe, djecu iz gradskog vrtića. Dječija lica su najiskrenija, a njihov osmijeh je govorio sve! Posebna radost ove aktivnosti je ta što se materijal koji je ostao neiskorišten od festivala (olovke, papiri, bojice…) ostavlja u vrtić za nove potrebe. Nakon otvaranja festivala, ova mlada ekipa je odgirala i autorsku dramsku predstavu koju je, zajedno s njima, pripremao i profesor škole iz koje ekipa dolazi, Bojan.

djeca igraju folklor

Drugi dan festivala, ujedno i posljednji, započeo je likovnom izložbom radova koji su nastali kao produkt radionica sa djecom u vrtiću. Potom, dječija folklorna scena ovog grada izvela je narodne igre, a publika je imala priliku pogledati i gostujuću dramsku predstavu ekipe mladih iz Foče. Festival je uspješno završen dodjelom zahvalnica i svirkom učenika ove škole.

Oba dana, dok je trajao festival, trajale su i dramsko-pedagoške radionice koje je osmislio i vodio mentor tima. Polaznici radionice su bili volonteri festivala tj. učenici škole. Radionice su rezultirale scenskim performansom koji obrađuje socijalnu tematiku nasilja.

Preponosni smo na našu talentovanu, marljivu i entuzijastičnu ekipu mladih ljudi iz Višegrada! Zaista su napravili veliki posao. Organizovati festival zadaje muke i profesionalcima, a kamoli mladima! Bravo!

UPSHIFT radionicu realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI