,

6. eUPSHIFT

Počinje 6. eUPSHIFT radionica

I konačno! Od 15. do 22. maja 2022. godine održava se 6. eUPSHIFT radionica za mlade iz Unsko-sanskog kantona, odnosno iz opština Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, i Velika Kladuša. Kao i kroz ostale eUPSHIFT radionice, i ovaj put će se učesnici i učesnice u timova takmičiti za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM kako bi kroz svoje ideje riješili probleme u svojim zajednicama.

Na 6. eUPSHIFT radionici učestvuje ukupno 10 timova iz 2 srednje i 8 osnovnih škola Unsko-sanskog kantona. Svakoj školi koja je svoje učenike i učenice ohrabrila za učešće u ovoj radionici donirana je tehnička oprema za eUPSHIFT kutak u kojem će timovi đaka raditi tokom 7 dana radionice. Ova oprema nakon radionice ostaje u vlasništvu škola, kako bi i buduće generacije mladih mogle da ju koriste za dodatne, vannastavne aktivnosti.

Svi prijavljeni timovi su nas kao i uvijek oduševili svojim entuzijazmom i spremnošću da mijenjaju svijet na bolje. nažalost smo uvijek ograničeni na odabir samo 10 timova, iako bi voljeli da možemo primiti barem 30 😉

Odabrani timovi koji učestvuju na 6. eUPSHIFTu su:

  • Tim Carpe Diem, u sastavu: Sumeja Keranović, Nejla Bajrić i Eldin Mešić, dolaze iz JU OŠ “Harmani 2” Bihać, a rješavaju problem “Predrasude prema različitim grupama ljudi dovode do diskriminacije i nasilja”.

  • Tim Eko podvig, kojeg čine: Naida Ćemalović, Esma Merdić i Ernad Selimović, dolaze iz JU OŠ „Prekounje“ Bihać, a bave se temom “Na više lokacija našeg grada otpad je neadekvatno zbrinut ili nezbrinut”.

  • Tim Ekonomisti u aktivi, čije su članice: Aleksandra Dukić, Džejlana Bolić, Marija Čiča, Jelena Banjac i Amela Nukić, nam dolazi iz JU MSŠ “Bosanski Petrovac”, želi riješiti problem “Srednjoškolci u ekonomskoj školi nemaju pordšku i prilike za sticanje praktičnih iskustava”.

  • Tim Step by Grmeč, kojeg čine: Sara Petković, Anastasija Kecman, Stefan Vukobrat, Erna Kadić i Amir Hadžišabić, stižu iz JU OŠ “Ahmet Hromadžić” Bosanski Petrovac, i bave se problemom “Mladi u Kulturno-umjetničkom društvu “Grmeč” nemaju mogućnosti da redovno nastupaju i održavaju probe”.

  • Tim BUMBLEBEE, u sastavu: Emel Šišić, Sara Kendić, Nejla Duratović, Sarah Mahmutović i Saira Kudić, iz JU OŠ “Donja Vidovska” Velika Kladuša, rješavaju problem “Nisam puzzla da se uklapam! Mladi sa drugačijim zanimacijama treba da budu prihvaćeni u društvu, a različitosti da se posmatraju kao pozitivne stvari”.

  • Tim Lale, čije su članice: Lajla Čatak, Lejla Latić i Asja Zahić, iz JU Gimnazija Velika Kladuša, bave se temom “Ženske stvari je potrebno normalizovati”.

  • Tim Green Team, čine: Jasmina Halkić, Emina Kudić, Dalila Halilagić, Almedina Dizdarević i Sanjin Sulić, stižu iz JU OŠ “Kamenica”, žele riješiti problem “Školsko dvorište nije uređeno i nije poticajno za mlade”.

  • Tim Biciklistički Orlovi, čiji su članovi: Hamza Delić, Ammar Jašarević, Amina Beganović i Muris Odobašić, iz JU OŠ “Harmani I” Bihać, bave se problemom “Kod naše škole ne postoji parking mjesto za bicikle”.

  • Tim Osmijeh, u sastavu: Hasan Šabić, Samed Mujić, Dilajla Velagić i Adin Musić, dolaze iz JU „Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa, žele riješiti problem “Depresija i manjak samopouzdanja se sve češće javljaju kod mladih, jer oni ne znaju kome da se obrate za pomoć i imaju pogrešnu sliku o psiholozima”.

  • Tim Mladost Krasulje, kojeg čine: Kenan Jodanović, Omer Musić, Tarik Jodanović i Amer Maslić, iz JU OŠ “Velagići” Ključ, baviti će se temom “Nedovoljna podrška i mržnja prema drugačijima sa nacionalne, religijske ili neke druge strane”.

Nakon sedam dana intezivnog rada s svojim mentorima/cama, u nedjelju 22. maja 2022. godine svi timovi će predstaviti svoja rješenja pred tročlanim žirijem. Žiri će, potom, na Završnom online događaju od 14 časova, proglasiti i nagraditi 5 rješenja grant sredstvima.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Za redovne update-e tokom radionice, pratite nas preko Facebook i Instagram profila.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI