, ,

završen 5. eUPSHIFT

Završena je 5. eUPSHIFT radionica u BiH!

Stiglo nam je proljeće, a stigli su i rezultati 5. eUPSHIFT radionice!

Posljednjih 7 dana proteklo je tako brzo! Bilo je tu dosta intenzivnog rada, smijeha i druženja, a kreirano je fantastičnih 10 projekata koji su nas sve oduševili. Osmi dan radionice uvijek je onaj u kojem su svi timovi i njihovi mentori (ali i mi, organizatori) u isčekivanju prezentacija i mišljenja žirija: kojih pet timova će osvojiti nagradne grantove u ukupnom iznosu od 15.000 KM?

Na 5. eUPSHIFT radionici za mlade uzrasta od 13 do 19 godina iz opština Višegrad, Rudo (Štrpci), Foča, Kalinovik, Šekovići, Milići, Zvornik (Karakaj i Čelopek), Bijeljina i Šamac, učestvovalo je 10 timova sa ukupno 44 učesnika/ca. Radovali smo se svakom danu druženja s ovim fantastičnim mladim ljudima i divili smo se njihovom entuzijazmu, pozitivnoj energiji, odlučnosti i marljivosti. Posmatrali smo kako od prvobitnog problema s kojim su se prijavili timovi stvaraju inovacije i rješenja kojima će da promijene svoje zajednice–pogledajte i sami:

Novina na 5. eUPSHIFT-u jeste da su ovaj put svi timovi ujedno predstavljali i svoje škole, a to znači da su se na eUPSHIFT radionicu uključili iz svojih UPSHIFT kutaka u školi.

U nedjelju je konačno stiglo i vrijeme prezentacija: napetost, uzbuđenje, strahovi, radovanja i razne druge (ne)zamislive emocije prije i poslije prezentacija! A žiri–tek što je žiri imao pune ruke posla! Žiri u sastavu: Amila Madžak (UNICEF BiH), Sara Šaljić (UNICEF BiH) i Aljoša Kostić (UNICEF BiH) trebalo je da izabere samo 5 od 10 rješenja koji će dobiti grant za svoju realizaciju.

Prije proglašenja nagrađenih timova, prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, USAID-a u BiH te UNICEF-a u BiH.

Gđa Enea Hotić, načelnica Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, istakla je opredjeljenost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da prepozna i da ubuduće podrži realizaciju programa usmjerenih na jačanje kompetencija mladih ljudi te razvijanje socijalnih vještina korisnih za dalji razvoj ličnosti svake mlade osobe, a samim tim i društva u cjelini.

Gdin Robert R. Lopez, zamjenik direktora misije USAID u BiH, ovom prilikom je rekao: „Pandemija je izazvala masovne prekide u školovanju učenika i studenata svih uzrasta. Prepoznajući važnost omogućavanja mladim ljudima da oslobode svoj potencijal, USAID podržava obrazovni sistem u BiH u pružanju kontinuirane podrške učenju, kako bi ovi učenici mogli nastaviti razvijati vještine koje su im potrebne da budu aktivni članovi društva.

Gđa Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, naročito se zahvalila svim partnerima, USAID-u u BiH, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i svim školama koje su podržale svoje đake. Pohvalila je i ohrabrila sve mlade ljude koji su vrijedni, istrajni i žele graditi bolje društvo za sve.

Učesnici 5. eUPSHIFT radionice nisu krili svoje oduševljenje ovom vrstom neformalnog obrazovanja. Rekli su da bi voljeli da radionica traje i nešto duže te da im je UPSHIFT bio prvi susret sa projektima, poput prekretnice za budućnost.

Timovi čije su ideje nagrađene sa grant sredstvima od po 3.000 KM su:

  • Tim (Ne)kultura u kasabi kojeg čine Srđan Trifković, Marija Radojević, Iva Stojanović, Božidar Andrić, Teodora Jevđević iz JU SŠ “Ivo Andrić” Višegrad, a koji se bavi temom “Kako bismo mogli organizovati festival kulture?”, sa mentorom Amarom Velagićem,

  • Tim Izviđači kojeg čine Mihajlo Miković, Stefan Ćirović, Darko Gazdić, Lara Stikić, Željana Stikić iz JU OŠ “Boško Buha” Štrpci, želi riješiti problem “Kako bismo mogli da djeca imaju više prilika za kreativne i edukativne aktivnosti u prirodi u slobodno vrijeme?”, sa mentorom Amirom Ramićem,

  • Tim K2U Lelija u sastavu Anđela Sladoje, Željana Bozalo, Anastasija Buha, Luka Elez, Željana Buha iz JU OŠ “Ljutica Bogdan” Kalinovik, bave se temom “Kako bismo mogli podstaći razvijanje svijesti o zdravom načinu ishrane kod djece i mladih u Kalinoviku?”, sa mentoricom Marjanom Đorđić,

  • Tim Tragači za osmijehom s članicama Olja Babić, Taša Stanković, Nevena Mirović, Anđela Milovčević iz JU SŠC “Milutin Milanković” Milići, pokušati će riješiti problem “Kako bismo mogli stvoriti prilike za kreativan rad i usavršavanje u našem mjestu?”, sa mentorom Urošem Kostovićem i

  • Tim RESPECT u sastavu Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin i Katarina Božić iz JU Ekonomska škola Bijeljina, koji se bavi temom “Kako bismo smanjili prisutnost nasilja i podigli svijest o samom postojanju nasilja i njegovim posljedicama u adolescentskim partnerskim vezama?”, sa mentoricom Sonjom Milinčić.

Timove koji su osvojili grantove sljeduje period intenzivnog rada, a timovi koji nisu dobili grant svakako mogu (a mi se nadamo i da hoće) implementirati svoje ideje u lokalnim zajednicama. Naša podrška ostaje na raspolaganju i ovim ekipama:

  • Tim 21. vijek čije su članice Anja Dostić, Iva Lučić, Nadežda Dobrilović iz JU OŠ “Sveti Sava” Foča, raspoloženi su riješiti problem “Kako bismo mogli doprinijeti da se poveća broj mladih ljubitelja knjiga?”, sa mentoricom Tijanom Živković,

  • Tim Find a way kojeg čine Aleksandra Vasiljević, Bojana Melezović, Višnja Kikić, Angelina Ristić, Aleksa Pantić iz JU SŠC “Petar II Petrović Njegoš” Šekovići, žele riješiti problem “Kako bismo mogli urediti prostor za vannastavne aktivnosti te podstaći mlade da aktivno učestvuju u njima?”, sa mentoricom Zoranom Selak,

  • Tim Sigurni kutak: Sara Perić, Kristina Aćimović, Ana Erak iz JU Tehnički školski centar Zvornik bavi se temom “Kako da djeca sa smetnjama u razvoju imaju više prilika i podrške za učenje?”, sa mentoricom Ankicom Marinković,

  • Tim No violence, kojeg čine Lana Lakić, Marina Novaković, Ana Mitrović, Anastasija Lazić iz JU OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek, obradile su temu “Kako bismo mogli riješiti problem manjka samopouzdanja i povjerenja u druge kod djece i mladih koji trpe vršnjačko nasilje?” sa mentorom Adilom Karadžom,

  • Tim Sloga u sastavu Luka Cvjetković, Nemanja Lukić, Aleksandar Smiljić, Srđan Pajić i Kojo Simeunović iz JU SŠC “Nikola Tesla” Šamac rješavali su problem “Kako bismo mogli edukovati mlade o lošem uticaju igara na sreću?” sa mentorom Danilom Šurbatom.

Zahvaljujemo se svim učesnicima/ama, mentorima/cama i članovima/icama žirija na strpljenju, uloženom trudu i radu da ovaj 5. eUPSHIFT prođe savršeno. Hvala našim gostima koji su uljepšali završnu manifestaciju 5. eUPSHIFT radionice i naravno, veliko hvala našem donatoru, USAID-u BiH te našim dugogodišnjim partnerima u UNICEF-u BiH, za svu njihovu podršku bez koje UPSHIFT u BiH ne bi bio moguć.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina

Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI