Počeo 5. UPSHIFT

Počeo je 5. eUPSHIFT!

Vrijeme leti! Nije prvi, ni drugi, ni treći, a ni četvrti, nego PETI po redu eUPSHIFT i mi smo jako jako sretni zbog toga!

5. eUPSHIFT radionica održava se od 13. do 20. marta 2022. godine sa ekipama uzrasta od 13 do 19 godina iz opština Višegrad, Rudo (Štrpci), Foča, Kalinovik, Šekovići, Milići, Zvornik (Karakaj i Čelopek), Bijeljina i Šamac.

Primili smo čak 144 prijave pa smo imali težak zadatak—da odaberemo samo 10 timova. Sada vam ih predstavljamo:

  • Tim (Ne)kultura u kasabi kojeg čine Srđan Trifković, Marija Radojević, Iva Stojanović, Božidar Andrić, Teodora Jevđević iz JU SŠ “Ivo Andrić” Višegrad, a koji će da se bavi temom “Neafirmisanost mladih u kulturi i manjak kulturnih sadržaja u Višegradu”.

  • Tim Izviđači kojeg čine Mihajlo Miković, Stefan Ćirović, Darko Gazdić, Lara Stikić, Željana Stikić iz JU OŠ “Boško Buha” Štrpci, želi riješiti problem “Manjak prilika za kreativne i edukativne aktivnosti u priorodi u slobodne vrijeme”.

  • Tim 21. vijek čije su članice Anja Dostić, Iva Lučić, Nadežda Dobrilović iz JU OŠ “Sveti Sava” Foča, raspoloženi su riješiti problem “Mladi mnogo vremena provode uz telefone, a malo uz knjige”.

  • Tim K2U Lelija u sastavu Anđela Sladoje, Željana Bozalo, Anastasija Buha, Luka Elez, Željana Buha iz JU OŠ “Ljutica Bogdan” Kalinovik, bave se temom “Djeca nemaju razvijenu svijest o značaju i proizvodnji zdrave hrane”.

  • Tim Find a way kojeg čine Aleksandra Vasiljević, Bojana Melezović, Višnja Kikić, Angelina Ristić, Aleksa Pantić iz JU SŠC “Petar II Petrović Njegoš” Šekovići, žele riješiti problem “U našoj školi nakon poplava ne postoje uslovi za održavanje sekcija”.

  • Tim Tragači za osmijehom s članicama Olja Babić, Taša Stanković, Nevena Mirović, Anđela Milovčević iz JU SŠC “Milutin Milanković” Milići, pokušati će riješiti problem “Mladi ne pronalaze prilike za kreativni rad i dodatno usavršavanje u Milićima”.

  • Tim Sigurni kutak u sastavu Sara Perić, Kristina Aćimović, Ana Erak iz JU Tehnički školski centar Zvornik, baviti će se temom “Djeca sa smetnjama u razvoju u Zvorniku nemaju dovoljno podrške i prilika”.

  • Tim No violence čije su članice Lana Lakić, Marina Novaković, Ana Mitrović, Anastasija Lazić iz JU OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek, željne su riješiti problem “Djeca i mladi trpe vršnjačko nasilje i zbog toga imaju nisko samopouzdanje i nepovjerenje ka drugima”.

  • Tim RESPECT u sastavu Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin, Davor Jović iz JU Ekonomska škola Bijeljina, baviti će se temom “Smeta nam nasilje u partnerskim adolescentskim odnosima”.

  • Tim Sloga i članovi Luka Cvjetković, Nemanja Lukić, Aleksandar Smiljić, Srđan Pajić, Kojo Simeunović iz JU SŠC “Nikola Tesla” Šamac, baviti će se temom “Igre na sreću negativno utiču na mlade i izazivaju ovisnost”.

A znate li šta je još jedna interesantna stvar u svemu ovome?

Svi timovi koji učestvuju na 5. eUPSHIFT radionici ujedno predstavljaju i svoje škole, a to znači da smo sa svim školama, čiji timovi učestvuju na eUPSHIFT-u, potpisali posebne memorandume o saradnji i donarali im tehnički opremu za njihov eUPSHIFT kutak. Ovu opremu đaci u školama moći će da koriste za ovu radionicu i za sve druge učeničke aktivnosti u budućnosti!

Naravno, da bi UPSHIFT funkcionisao, svaki tim mora da ima svog/ju mentora/icu. Naših 10 obučenih mentora i mentorica će svojim znanjem i iskustvom pomoći timovima da osmisle svoja rješenja i, nadamo se, provedu ih u djela!

5. eUPSHIFT u BiH, održava se online pomoću Zoom video poziva i najbolje aplikacije na svijetu—Miro, baš kao što su se održale i ostale eUPSHIFT radionice.

Tokom 7 dana radionice nećemo samo raditi, nego ćemo se šaliti, smijati, družiti i tako učiti, vjerujte nam na riječ! U nedjelju 20. marta, timovi će prezentovati svoja rješenja pred žirijem. Tročlani žiri će odlučivati o dodjeljivanju 5 grantova od po 3000KM za 5 timova kako bi realizovali svoje ideje. Ovo jeste tamičenje, ali je i druženje, učenje, povezivanje i vjetar u leđa svim genijalnim idejama mladih ljudi u BiH.

Timovima i njihovim mentorima i mentoricama želimo mnogo sreće i užitaka u radu. Ostaje nam samo još 7 dana, idemo sad! 😀

5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI