UNICEF/Panjeta

Učenici Osnovne muzičke škole u Bugojnu pokreću “Orkestar za sve”

Tim učenika Osnovne muzičke škole u Bugojnu učestvovao je na 4. eUPSHIFT radionici rješavajući problem “Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”. Nakon što su uvidjeli da neki od njihovih vršnjaka nemaju mogućnost pohađanja nastave u muzičkoj školi, ovi vrijedni mladi ljudi osmislili su način da svima približe muzičku kulturu—kroz edukaciju svojih vršnjaka. Njihova želja je da pokrenu “Orkestar za sve” u kojem bi učestvovali svi mladi iz Bugojna koje muzika interesuje.

Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Amel Cetin, Adin Kurbegović i Ena Hozić čine Tim 7. U njihovoj misiji nesebično i bezrezervno podržava ih osoblje Osnovne muzičke škole u Bugojnu. Uz vođstvo nastavnika Advana Bauka, ovaj tim redovno vježba i nastupa te se nada i većem broju mladih koji će se uključiti u rad orkestra i buduće edukativne i kulturno-umjetničke aktivnosti.

Kroz 4. eUPSHIFT radionicu, ovi učenici nabavili su opremu koja je potrebna “Orkestru za sve” kako bi angažovao i one mlade koji ne pohađaju Osnovnu muzičku školu u Bugojnu. Iz Tima 7 poručili su: “Neki naši vršnjaci ne mogu sebi da priušte plaćanje školarine, dolaske na dodatne časove i kupovinu instrumenta koji im je potreban. Mi ne želimo da ih to spriječi u učenju o muzici i savladavanju sviranja nekog instrumenta. Svi treba da osjete kakvu moć ima muzika i da se makar okušaju u njoj.”

Inicijativa Tima 7 u Bugojnu podržana je kroz UPSHIFT program, kojeg implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI