Završena prva eUPSHIFT BiH radionica

U proteklu nedjelju 12.jula, nakon 7 dana intenzivnog rada s mentorima, timovi prve eUPSHIFT BiH radionice imali su priliku predstaviti svoja rješenja pred tročlanim žirijem te na taj način ući u takmičenje za jedan od 5 nagradnih grantova za realizaciju svojih ideja.

eUPSHIFT radionica, bazirana na UPSHIFT metodologiji, razvijenoj od strane UNICEF-ovog Ureda za inovacije, a prilagođena za rad online, održana je u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Devet timova uzelo je učešće na prvoj eUPSHIFT radionici, s ukupno 31 članicom/om. Mnogo truda i rada je uloženo, mnogo toga naučeno, a rješenja do kojih su došli su cijeli eUPSHIFT tim ostavila bez daha. Svaki dan svjedočili smo njihovom entuzijazmu, pozitivnoj energiji, odlučnosti, marljivosti, i posmatrali kako se od prvobitnog problema s kojim su se prijavili, naziru inovacije i rješenja koja će da promijene njihove zajednice. Uz smijeh, druženje i predanost učesnici su uz podršku svojih mentora/ica prolazili kroz sve faze eUPSHIFT radionice i svakodnevno dodavali elemente na svoje Miro panoe. Radilo se do kasno u noć, nekada čak i do rano ujutro kako bi sve to izgledalo savršeno za finalnu prezentaciju.

Upoznajmo mentore, timove i njihove izazove!

Tim 1 (Sarajevo)
Vernesa Bećirović, Ajša Hajradinović, Ernisa Ismaili
Mentor: Adnan Rešić
“Kako bismo mogli edukovati mlade ljude o pronalasku načina i alternativa u cilju sprečavanja nastanka mentalnih oboljenja?”

Tim 3 (Sarajevo)
Elma Slabić, Nezir Škaljić, Selma Salman, Affan Saračević, Harun Kološ
Mentor: Ibrahim Muzaferija
“Kako olakšati proces karijernog savjetovanja i podići svijest o važnosti istog?”

Tim 4 (Tuzla)
Armin Babović, Šefika Mujić, Elda Duraković
Mentorica: Edita Milišić
“Kako bismo mogli navesti mlade ljude na području tuzlanske zajednice na bolje razumijevanje vršnjaka s invaliditetom?”

Tim 5 (Tuzla)
Lamija Redžepagić, Lejla Sukanović, Adna Islamović
Mentorica: Aida Kadrić
“Kako na zanimljiv način možemo zainteresovati, te informisati srednjoškolce o problemu diskriminacije nad mladima, kako bismo istu smanjili?”

Tim 6 (Zenica)
Tarik Rizvić, Ajdin Muračević, Eldar Musić, Murisa Kobilica
Mentorica: Vesna Marković
“Kako bismo mogli uključiti (podstaći) učenike Tehničke škole u rad na smanjenju diskriminacije?”

Tim 7 (Tešanj)
Harun Bajrić, Mustafa Turalić, Anes Hadžiedhemović
Mentori: Zlatko Jogunčić
“Kako bismo mogli napraviti brži, jeftiniji i jednostavniji način dolaska do informacija mladima o javnom prijevozu?”

Tim 8 (Visoko)
Adi Zahirović , Arian Milicija , Imran Malatić, Enes Malatić
Mentor: Aldin Muratović
“Kako bismo mogli animirati građane da bismo smanjili broj pasa lutalica u centru Visokog?”

Tim 9 (Sarajevo)
Hana Džananović, Iman Haskić, Lana Kapetanović
Mentor: Maid Begić
“Kako bismo mogli riješiti problem manjka kritičkog mišljenja kod mladih?”

Tim 10 (Tuzla)
Amina Kurtić, Elvira Delić, Hajrudin Bajrić
Mentorica: Maja Pašalić
“Kako bismo mogli pomoći učenicima s problemom neuređenosti školskog dvorišta?”

Osmog dana radionice, 12.jula, konačno je stigao dan odluke. Prezentacije su trajale čak 3 sata, a timovi su svoj zadataka fantastično obavili. Žiri u sastavu, Renata Gojak (UNICEF), Amira Vejzagić-Ramhorst (UNDP) i Sejdefa Bašić (Mozaik fondacija), imali su težak zadatak odabira samo 5 timova koji će dobiti jedan od grantova u iznosu od 3000 KM.

Tačno u 14:25 predsjednica žirija, Renata Gojak, pozdravila je sve okupljene u konfererencijskoj Zoom “sobi”, a proglašenje 5 odabranih timova koji su osvojili grant proteklo je uz mnogo uzbuđenja, radosti, ali i tuge. Timovi koji su osvojili nagradni grant kako bi u naredna tri mjeseca realizirali svoje ideje, su:

  • Tim 3 (Sarajevo)Elma Slabić, Nezir Škaljić, Selma Salman, Affan Saračević, Harun Kološ
  • Tim 4 (Tuzla) – Armin Babović, Šefika Mujić, Elda Duraković
  • Tim 6 (Zenica)Tarik Rizvić, Ajdin Muračević, Eldar Musić
  • Tim 7 (Tešanj)Harun Bajrić, Mustafa Turalić, Anes Hadžiedhemović
  • Tim 9 (Sarajevo)Hana Džananović, Iman Haskić, Lana Kapetanović

Nakon proglašenja, svim učesnicima, mentorima, trenerima, gostima, obratila se i dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEFa u Bosni i Hercegovini.
”Teška vremena inspirišu dobra rješenja. Sretni smo što je globalna tehnologija UPSHIFT-a je prilagođena okolnostima u kojima moramo da osmislimo ponovo sve procese. Ovo su zaista bili uzbudljivi dani, u kojima su mladi iz cijele zemlje posvećeno i istrajno radili uz pomoć mentora, trenera i uz podršku tehnologije na rješavanju problema svojih lokalnih zajednica. Jako sam sretna da učestvujem na ovoj ceremoniji eUPSHIFT-a. Mladi ljudi su naša uzadnica i budućnost, i svih devet timova je pokazalo sposobnost da se prilagodi, pronađe načine da svoje ideje za koje su vezani, razvijaju i nađu načina da osmisle realizaciju. Ponosna sam i trebaju biti ponosni svi učesnici, prihvatiti da su svi oni naši heroji i trebaju nastaviti da rade na svojim idejama u budućnosti,” rekla je dr. Khan, te time najavila kraj prve BH eUPSHIFT radionice.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI