Odabrani timovi za Prvu UPSHIFT BiH radionicu

U periodu od 17. februara do 15. marta, mladi uzrasta od 13 do 19 godina, s područja Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Goražda, Visokog, Zenice, Zavidovića, Travnika, Jajca, Kladnja, Živinica, Tuzle i Lukavca, imali su priliku prijaviti se na Prvu UPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini. Tačno u 23:59 15.marta prijave su zatvorene.

UPSHIFT program kreiran je u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, i implementiran je u preko 20 zemalja svijeta. U Bosni i Hercegovini održava se u sklopu Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u BiH, Crnoj Gori i Republici Srbiji, uz financijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira.

UPSHIFT BiH tim imao je težak zadatak odabira 10 timova koji će učestvovati na radionici, i koji će uz pomoć mentora raditi na pronalasku rješenja za problem s kojim su se prijavili.

Prva po redu UPSHIFT BiH radionica trebala je biti održana od 27. do 29.marta u Hotelu Bjelašnici, ali zbog novonastale situacije oko koronavirusa radionica je do daljnjeg odgođena.

No, neovisno o tome kada će se radionica održati, danas vam predstavljamo 10 odabranih timova! 🙂

Timovi su navedeni prema rasporedu pristiglih prijava:

  1. Vernesa Bećirović, Ajša Hajradinović, Ernisa Ismaili, Ena Furtula, Almedina Bogućanin će raditi na problemu predrasuda o mentalnom zdravlju.

  2. Lejla Japaur, Ajla Behlil, Dino Kukić, Bakir Karasalihović će pokušati riješiti problem nepostojanja biblioteke u njihovoj školi.

  3. Elma Slabić, Nezir Škaljić, Selma Salman, Affan Saračević, Harun Kološ žele riješiti problem nesigurnosti mladih prilikom odabira profesije nakon srednje škole.

  4. Armin Babović, Šefika Mujić, Elda Duraković će raditi na problemu nerazumijevanja mladih s invaliditetom.

  5. Lamija Redžepagić, Lejla Sukanović, Adna Islamović žele riješiti problem međuvršnjačke diskriminacije u srednjim školama.

  6. Tarik Rizvić, Ajdin Muračević, Eldar Musić, Murisa Kobilica baviti će se problemom predrasuda i društvenom isključenosti mladih unutar svoje srednje škole.

  7. Harun Bajrić, Mustafa Turalić, Anes Hadžiedhemović žele unaprijediti sistem informisanja o rasporedu javnog prijevoza.

  8. Luka Dragičević, Tijana Clasan, Sanja Kalajdžić raditi će na temi neinformisanosti mladih o spolno prenosivim bolestima u svom gradu.

  9. Hana Džananović, Iman Haskić, Lana Kapetanović žele unaprijediti kritičko razmišljanje mladih u svom gradu.

  10. Amina Kurtić, Mirza Muratbegović, Amar Ljubanović, Azur Mujkanović, Vedad Rustemović pokušati će konačno riješiti problem neuređenosti školskog dvorišta.

Čestitamo timovima koji su ostvarili pravo učešća na Prvoj UPSHIFT BiH radionici, a zahvaljujemo se i svim ostalim timovima na njihovim prijavama!

Do UPSHIFT-a… perite redovno ruke i pazite na sebe i na druge! 🙂

Mnogo pozdrava,

Vaš UPSHIFT BiH tim

Facebook
Twitter
LinkedIn

ZAVRŠENA 1. ZAJEDNIČKA UPSHIFT RADIONICA

IZDVOJENI BLOGOVI